Pikavippi pikatie turmioon – kuinka selvitä pikavippikierteestä?

Pikavippien kanssa kamppailevia suomalaisia on monia, ja koska se koskettaa niin monia meistä, ajattelimme että se ansaitsee myös kirjoituksen sivuillamme. Henkilö joka kamppailee näiden lainojen kanssa on harvoin kovin hyvinvoiva varsinkaan henkisesti, ja jos tätä heikkoa tilannetta pitkitetään, on riskit sairastua ja joutua pahempiin ongelmiin todella suuret.

Tarkkaa määrä suomalaisista jotka ottavat pikavippejä on vaikea tietää, mutta puhutaan selvästi useammasta kymmenestä tuhannesta joka kuukausi. Osa näistä jää kertanostoksi, kun taas toiset hakevat uutta vippiä yhä uudelleen ja uudelleen. Pikaluottokeidas.fi -sivuston mukaan noin tämä määrä on varmasti tätäkin suurempi, jos mukaan otetaan kaikki muutkin netissä tarjottavat lainat, kuten kulutusluotot, joustoluotot, pikaluotot ja pikalainat. Asia onkin melkein epidemian tasolla, mutta silti tarkka määrä on hyvinkin epäselvä.

Pikavippikierre ja sinä

Pikavippikierre on pikavippien ongelmista se suurin ja pahin. Se kuvaa tilannetta, missä henkilö hakee yhä uusia lainoja, jotta hän pystyisi maksamaan takaisin edellisiä nostamiaan vippejä. Usein tätä voi jatkua niin kauan kuin ongelman purkautumista voi salata ja pitkittää, ja silloin tilanne on todella paljon pahempi kuin se olisi ollut jos ongelmaa olisi lähdetty kunnolla korjaaman heti alussa. 500 euron velkarästi on saattanut hyvin kasvaa jopa yli 10000 euroon, ja mitään ei oikein ole jäänyt itselle siitä käteen, vaan rahat on mennyt erilaisiin korkoihin ja muihin kuluihin.

Suurin ongelma ja riski joutua tähän kierteeseen vaikuttaisi olevan 18-vuotiailla, joiden lainan saanti on onneksi vaikeampaa kuin muiden. Mutta noin nuorena saadut ongelmat vaikeuttavat monia asioita, erityisesti itsenäistymistä, jonka takia näitä nuorten ongelmia voidaan pitää erityisen tuhoisina. Onneksi harvoin uusia vippejä enään tarjotaan riskiryhmään kuuluville.

Mitä sitten on tehtävissä, jos tälläinen kierre uhkaa, tai on muuten vaikea maksaa nostamaansa pikavippiä takaisin? Tässä muutamia tärkeitä neuvoja.

  1.  Koita katsella tilannetta rehellisesti, ja nähdä faktat vaikka ne voivat olla kivuliaita. Paljon ongelmia aiheuttaa se, että ei haluta kohdata todellisuutta, vaan yritetään salata se tai työntää pois mielestä. Jos pystyt hyväksymään tilanteesi, voit myös tehdä sille jotakin.
  2. Hae apua nopeammin kuin myöhemmin. Mitä pidempään ongelma jatkuu, sitä vaikeampi siitä on enään selvitä. Jos haet apua 2000 euron velan kohdalla, on tilanne paljon hallittavampi kuin 12000 euron kohdalla. Tämä liittyy myös osaltaan edelliseen neuvoon.
  3. Vaikka tilanne olisikin jo paha, siitä voi selviytyä. Monesti tilanne voi vaikuttaa toivottamalta kun velkaa on paljon, mutta jos vain pystyy muistamaan, että kun saat asiaa eteenpäin hyvään suuntaan, niin pahastakin tilanteesta voi olla hyvin pitkällä jo vuodessa tai parissa. Älä siis menetä toivoa.
  4. Älä piiloudu tai häpeä liikaa virhettäsi. Kaikki tekevät virheitä, ja häpeä ja piilottelu vain pahentaa tilannettasi. Avun pyyntäminen voi tuntua pahalta tai jopa mahdottomalta, mutta se on tärkeä ensiaskel tilanteen korjaamiseksi.
  5. Älä pahenna enään tilannetta, jos muut vaihtoehdot tuntuvat vielä mahdottomalta. Jos tilanteen korjaus tuntuu mahdottomalta, yritä edes estää tilanteen eskaloitumista enään pahemmaksi. Sekin on parempi kuin ei mitään.
  6. Hae apua velkaneuvonnasta jos et tiedä mihin muualle kääntyä. He ovat tottuneet auttamaan tälläisissä asioissa, ja et varmasti ole ensimmäinen joka tästä ongelmasta kärsii tai vaikein tapaus.

 

Pikavippiongelmien kanssa tärkeää olisi saada tilanne parempaan suuntaan, vaikka korjaamiseen voisi mennä hieman enemmän aikaa. Pahinta on jatkaa tilanteen pahentamista, joka valitettavasti on yleensä siinä hetkessä se helpoimman tuntuinen vaihtoehto, jolloin helposti haetaan pikalainaa toisen perään.

Hae apua, ja tee kaikkesi minkä pystyt jotta saisit käännettyä nokan parempaan suuntaan. Siitä se paraneminen lähtee, ja huomaat että kun haet apua, tunnet olisi sen alun vaikeuden jälkeen nopeasti paremmaksi kun saat tukea.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: