Koira voi piristää päivääsi

Seuraavan artikkelin on laatinut koirientarvikkeet.fi -sivuston pitäjä Marika, joka on koiraharrastaja ja tutkinut paljon koirien vaikutusta ihmisiin.

Mitä enemmän koiran ja ihmisen välistä suhdetta on tutkittu, sitä selkeämmin on havaittu kuinka symbioottinen tämä suhde kummallekkin on. Kumpikin saa tästä suhteesta enemmän kuin antaa, ja koiran ja ihmisen ollessa yhdessä, ovat he paremmin kuin erikseen.

Tutkimuksissa on nähty paljon tekijöitä, joihin koirat vaikuttavat ihmisen kanssa. Näitä ovat mm.

  1.  Koirat auttavat sinua pysymään läsnä henkisesti, jolloin et ole haaveilemassa tulevaisuudesta tai murehtimassa menneisyyttä. Olet nykyhetkessä, joka on mielenhallinnan ja -hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää.
  2.  Koiran läsnäolo tekee lapsista ja nuorista keskimäärin aktiivisempia, liikunnallisempia ja vastuuntuntoisempia.
  3. Vanhuksilla koira voi olla seuraa, jota ei muuten enään niin paljoa koe.
  4. Lisäksi varsinkin yksinäisillä koiran läsnäolo vaikuttaa monin tavoin jopa fyysisesti, ja koiran kosketuksen on nähty myös laskevan verenpainetta ja parantavan terveyden merkkejä verikokeissa.

Meillä onkin todella vakuuttavaa näyttöä sen suhteen, että koiran läsnäolo parantaa ihmisen henkistä mielenhyvinvointia niin monella tapaa, että niitä tekijöitä löydetään yhä enemmän ja enemmän, mitä enemmän tätä asiaa tutkitaan. Ja tätä onkin alettu tutkia paljon, sillä on todella monia ihmisiä, joiden elämänlaatu voisi parantua selvästi koiran hankkimisesta.

Älä kuitenkaan hanki koiraa vain tämän takia

koira

On kuitenkin painotettava, että koiran hankintaa ei pidä tehdä mitenkään hätäillen. Se on elävä olento, eikä sitä voi tai pidä hankkia vain sen takia, että saisi jotakin irti. Koiran pitäminen vaatii aina vaivaa ja huolenpitoa, jonka ansiosta monet sen eduista tulevatkin esille. Eivät lapset esimerkiksi tule vastuuntuntoisemmaksi jotenkin taianomaisesti koiran kanssa ollessaan, vaan ihan siitä koiran hoidosta.

Lisäksi väärin hoidettu koira on lähinnä elämänlaatua laskeva juttu, sillä siinä on niin paljon ongelmia, että sitä ei haluta missään nimessä tapahtuvan.

Myöskin koirasta on omat kustannuksensa, jotka on hyvä pitää mielessä ennen kuin sitä ollaan hankkimassa. Koiralle pitää ostaa ruokaa, joka voi olla yllättävänkin kallis kustannus jos koira on vähänkään isompi. Lisäksi koira tarvitsee omia varusteita ja tarvikkeita, joista vähimpänä yleensä ainakin oman koiran häkin, juomakupin, talutushihnat ja turvavyöt autoon jos häkkiä ei hankita.

Koirat eivät ole siis mitään automaattisia terveyden edistäjiä, mutta hyvin hoidettuna ja rakastettuna ne lisäävät kaikkien ihmisten ja perheenjäsenten mielialaa ja terveyttä monin eri tavoin. Tämä siis kuitenkin vaatii sitä rakkautta ja kykyä huolehtia toisesta. Toisaalta nämä vaikutukset saadaan myös rakastamalla ja hoitamalla muitakin kuin koiraa, joskin monille koira voi olla se helpoin tapa saada rakkautta ja jonkun, josta voi huolehtia vapaasti ja antaa kaikkensa toisen eteen.

Monelle voi olle henkisesti helpompi mieltää se koira sellaiseksi söpöksi ja avuttomaksi perheenjäseneksi, jota tulee hoidettua muutenkin. Tälläistä suoraa ja avointa rakkautta voi joskus olla vaikea antaa toisille ihmisille, esimerkiksi vanhojen traumojen takia. Koira voi tällöin auttaa ihmistä myös pääsemään traumansa yli, kuten on joissakin tutkimuksissa nähty.

Kaiken kaikkiaan koirat ovat siis erittäin antoisia niistä välittäville, ja niiden huolehtiminen antaa paljon enemmän kuin moni osaa kuvitellakkaan. Mikään pikahoito ne eivät kuitenkaan ole, jonka takia niitä kannattaa harkita vain, jos on valmis näkemään vaivaa vuosien ajan, joskin samalla saamaan myös paljon.

Koira kannattaa aina hankkia lähikennelistä, mielummin kuin joltakin pentutehtaalta. Parhaiten tietoa näistä hyvistä paikoista saat, kun otat yhteyttä koirarodun järjestöön ja kyselet paikallista kenneleitä. He osaavat lähes aina kertoa, mistä se koira kannattaa sitten hankkia.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: